SPD (kilitli) pedal nedir? Ne işe yarar?


 

Ben 1994 İstanbul doğumlu, bisiklet tutkusunu ilk 6 ay anne sütü ile almış, makine mühendisi, eğitmen, youtuber, pedalist bir kişiyim. Bisiklet tutkusunu kendimi bildiğimden bu yana içimde taşıyorum. Bisiklete binmek kendimi daha özgür hissettiriyor. Benim için bisiklet ile yapılan aktiviteler ikinci bir kişiyi gerektirmiyor. Çünkü yanımda bisikletim var. Ya da tek çocuk olarak büyümemden ötürü fazla gürültüyü kaldıramıyorum. Bisiklet tamirini sürekli kendim yaparım. Küçükken gittiğim tamirci hiçbir zaman bisikletimi düzgün onarmadığından dolayı alerjim var. O yüzden kolları sıvadım ve bazen parça arttırsam da genel anlamda her türlü sorunu hallettim. İşte tam bu noktada deneyimlerimi sizlere aktarmak adına burada sizlere yazıyorum. Umarım yazılarımı okuyan siz bisiklet meraklıları keyif alır ve yararlanırsınız. Keyifli sürüşler.

SPD pedal hakkında biraz konuşacağız. Başlıkta da söylediğimiz gibi SPD pedal nedir önce onu bir konuşalım.

SPD Pedal Nedir? 

SPD pedal kilitlenebilen bir pedal sistemidir. SPD’nin açılımı “Shimano Pedaling Dynamics” dir. İlk Shimano firması tarafından üretilmiştir, daha sonra tüm bu pedal sistemlerinin genel adı “SPD” olarak adlandırılmıştır. Bir nevi marka bir zaman sonra isimleşmiş.

SPD Pedal Ne İşe Yarar?

            Peki ne işe yarar bu meret yahu? dediğinizi duyar gibiyim. Korkmayın anlatıyorum. SPD pedal 2 sınıfa ayrılıyor. Tahmin edebilirsiniz. Yol bisikleti ve dağ bisikleti için kullanılan SPD pedallar farklıdır. Diğer pedallar gibi SPD pedalınızı montajladıktan sonra bir de buna uygun SPD ayakkabı almanız gerekiyor. Birbirine kenetlenen bir yapı olduğu için ayakkabınızında buna özel olması gerekiyor. Kenetleniyor dedik.. Bunun için de bir aparat var. İsmi kal. Biraz yumuşak okunuyor. 🙂 Ayakkabıyla pedalı birbirine kenetleyen parça işte bu kal. Yani tüm sistem 3 parçadan oluşuyor. Pedal, ayakkabı ve kal. Kal ayakkabınıza sabitleniyor. Böylelikle kal pedalın yuvasına oturuyor ve kilitleniyor.

Tekrar çıkarmak istediğinizde ise ayağınızı topuktan dış tarafa iterek ayakkabınızı pedaldan ayırmış oluyorsunuz.

 

SPD pedal gündeme daha çok tartışma konusu olarak gelir. Trafikte ilerlerken ayağını zamanında çıkaramayacağını düşünüp düşme konusunda endişesi olanlarla, SPD pedal olmadan bisikletin kontağına basmam diyenler bir araya geldiğinde epey bi konuşulur. Ama avantajlarını anlattığımız zaman insan alışana kadar düşmeye razı oluyor. Hadi gelin şu avantajlarından bir bahsedelim.

 

SPD Pedalın Avantajları:

Ayakkabı ile pedal arasında bir kenetlenme söz konusu olduğu için pedal çevirirken ürettiğiniz gücü pedala aktarma oranınız ciddi oranda artıyor.

  • Sürekli ayağınızın doğru noktasıyla pedala güç uyguluyorsunuz
  • Hem basarken hem de çekerken kuvvet uyguluyorsunuz
  • Bisikletle yekpare bir yapıda olmuş oluyorsunuz

 

Temelde pedal türlerini ikiye ayırdık. Yol ve dağ olarak. Fark ne? Üst düzey bir fark yok. Şunu söyleyebilirim. Dağ bisikletine uygun olan kilitli pedal, ayağınızı yere sık aralıklarla koyacaksanız bu pedal bu işlem için daha uygun. SPD ayakkabıların birbirlerinden farkı ise yol bisikletlerine uygun olan SPD ayakkabılar ile çokta kolay yürünemediği. Hemde yürüdüğünüzde çok daha hızlı yıpranma gibi bir dezavantajı bulunuyor. Bu handikapıda ayakkabınıza satın alacağınız ayakkabı kılıfı ile yenebilirsiniz.

 

SPD Pedal Türleri

  1. Platformlu Kilitli Pedal
  2. Platformsuz Kilitli Pedal
  • Platformlu Kilitli Pedal

        Platform pedalı hatırlayabilirsiniz. Çünkü bu kilitli pedal SPD ayakkabısız da kullanabilecek şekilde tasarlanmış.

  • Platformsuz Kilitli Pedal

        Bu pedalları SPD ayakkabı olmadan kullanmanız mümkün değildir. Çünkü sadece kenetlenen kısım bulunur. Platformlu Kilitli Pedala göre daha hafiftir. Gelelim bu pedalların küçük dezavantajına.. Arkadaşlar SPD pedal sistemine geçtikten bir süre sonra (genelde aynı gün) ayakkabınızın pedala kenetli olduğunu unutuyorsunuz. Bu da durduğunuzda bisikletle beraber sağa veya sola düşmenize neden oluyor. Unuttuysanız düşerken bir müdahale şansınız olmuyor. 🙂 Ama bu olaydan sonra bir daha aynı şeyi yaşamamak için pedalları düşünerek ilerlemeye başlıyorsunuz. Bugünlük bu kadar…      

Keyifli Pedallar.

Emre Şahin
Kaynak:
http://blog.aslibisiklet.com/?p=366



Okunma:1883 / Tarih:9 Mayıs 2019